Prohledat tento blog

sobota 9. dubna 2011

Co je to týrání zvířat?-obecně

Co je dle zákona považováno za týrání zvířete? 

- používání podnětů, předmětů nebo zvířeti bolest vyvolávajících pomůcek 
- vyvolávání bezdůvodně nepřiměřeného působení stresových vlivů biologické, fyzikální nebo chemické povahy 
- zacházení se zvířetem, přepravování jej či pohánění způsobem, který u něj vyvolává nepřiměřenou bolest, utrpení, poškození zdraví nebo vede k jeho neúměrnému fyzickému vyčerpání.



Týrání zvířat je celosvětový problém 

Obzvláště lidé žijící v chudých zemích mají často zcela jiný pohled na zvířata než lidé v zemích vyspělejších a ekonomicky stabilnějších. Sama si kladu otázku, zda hlavní příčina je v bídě, malé osvětě, nevzdělanosti či nízké morálce. Například je známo, že v Číně a Korei lidé běžně konzumují psí maso. Lidé, kteří nemají kladný vztah ke psům, si možná řeknou ?maso jako maso?. Psi jsou zde však chováni v hrozných podmínkách a před smrtí jsou týráni, protože tyto národy věří, že se tak maso stává chutnějším. Když pominu nelidské chování, tak tato skutečnost je krutá už vzhledem k obrovské domestikaci psů, kteří jsou od přírody ?naprogramování? k spolužití s lidmi a bytí jim přáteli.

Existují ale i země, které jsou sice ekonomicky stabilní a vzdělanost lidí poměrně vysoká, ale lásku ke zvířatům zakazuje buď víra, nebo v jiných zemích dochází k týrání zvířat kvůli lhostejnosti a nedisciplinovanosti lidí a to především lidí ve vládě (vybíjení tuleňů v Kanadě). Například Islám povoluje chování psů pouze za účelem lovu a hlídání majetku (chov psa jako domácího mazlíčka tato víra zakazuje). V místním ?petshopu? (obchodu se zvířaty) jsem udiveně pozorovala, jak si arab myje ruce v prachu. Později jsem se dozvěděla, že se dotkl psa a proto musel 7x za sebou vykonat tuto ?očistu?. I arabové si ale svoji víru v tomto směru zřejmě vykládají různými způsoby, protože jiný muslim mi vysvětloval, že ruce se myjí v prachu pouze po uklizení psího výkalu. V každém případě by však byl každý milovník zvířat po návštěvě zdejších ?petshopů? v šoku...psi a kočky různého stáří a ras se tlačili v malých klecích, kde stáli na roštech. Kromě psů a koček zde byli ke koupi i různé druhy opic, které v Čechách vidíme jen v ZOO, malí krokodýlci, vzácné želvy a papoušci a jiná zvířata, která jsou v Evropě chráněna CITES. 
(zdroj článku: http://www.mazlicci.cz/clanky/tyrani_zvirat.html)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Další stránky,které pomáhají opuštěným,nechtěným nebo týraným zvířátkům